ALI VESTE - KAMNOSEŠTVO KORPAR - OBDELAVA NARAVNEGA KAMNA

Pojdi na vsebino

Glavni meni:UREDITEV NAGROBNIKA:


Za postavitev ali obnovo nagrobnika potrebujemo na večini slovenskih pokopališč soglasje upravljalca pokopališča.
Svetujemo vam, da se pred pričetkom del na grobnem polju pozanimate ali potrebujete soglasje upravljalca (pogrebno podjetje, občina, krajevni urad).
V primeru, da je soglasje s strani upravljalca zahtevano, vendar ga nimate, lahko upravljalec na vaše stroške nagrobnik odstrani ali vas denarno kaznuje.
V soglasju so tudi navedene dovoljene dimenzije nagrobnika ter oddaljenost od sosednjih grobov. Po končanih delih na grobnem polju mora izvajalec del poskrbeti, da se prostor okrog nagrobnika vrne v prvotno stanje.


OKENSKE POLICE:

Okenske police delimo na zunanje ter notranje.
Za notranje okenske police lahko uporabimo tudi marmor, medtem ko pri zunanjih uporabo marmorja odsvetujemo, saj ni odporen na vremenske vplive in z leti izgubi sijaj.

Zunanje okenske police imajo odtočni žleb po celotni dolžini polic. Pri izmerah okenskih polic moramo biti previdni pri samem merjenju , saj se velikokrat zgodi, da so izdelane police po končanih zidarskih, slikopleskarskih ter fasaderskih delih preozke. Dolžina polic naj bo vsaj 2 cm daljša od dolžine med obema špaletama. Pri širini polic upoštevajte razdaljo od okna do konca vseh nanešenih slojev fasade oz. zidu ter dodajte še kakšne 2-3 cm zraven. Predvsem pri zunanjih policah dodajte raje kakšen centimeter več, saj je potrebno upoštevati še odtočni žleb oz. utor, ki ga namestimo (izrežemo) približno 1,5 cm od sprednjega vidnega roba police (polirani del police).

STOPNICE:

Tudi stopnice delimo na notranje in zunanje. Kakor za police, tako tudi za stopnice velja, da pri zunanjih ne izberemo marmorja.
Kamnite stopnice dajejo prostoru lep, eleganten izgled in so preproste za vzdrževanje. Če je prostor, kjer bodo stopnice ozek in temen pazimo, da izberemo svetlejše stopnice.
Zunanje stopnice naj imajo protizdrsno zaščito, saj je poliran kamen ob dežju al sneženju izredno gladek, kar lahko privede do neljubih poškodb.

MONTAŽA NAGROBNIKA:

Za izdelavo podlage nagrobnika (temelja) uporabljamo različne vrste temeljenja, odvisno od terena ter razsežnosti nagrobnika. Za temeljenje nagrobnikov se v veliki večini uporablja točkovno temeljenje, lahko pa se izdela tudi armiranobetonski venec.
Zmotno je misliti, da so globoki temelji garancija, da se nagrobnik ne posede. V primeru krste se le ta čez leta posede in z njo ponavadi tudi nagrobnik,ker se ponavadi zaradi pomanjkanja prostora na samem grobnem mestu grob podkoplje. Pri globokih temeljih je zaradi tega skoraj nemogoče grob znova zravnati.
Temelje obložene s kamnom, ki služijo za izravnavo nagrobnika predvsem zaradi razgibanosti terena izdelamo doma in jim s tem dajemo večjo trdnost ter boljšo sprijemljivost med kamnom ter betonom.
Okvir nagrobnika povežemo s sidrnimi vijaki ter inox vezjo. Tako preprečimo, da bi okvir čez leta šel narazen.
Podstavek ter napisne plošče so vrtani ter povezani z železom


 
 
Nazaj na vsebino | Nazaj na glavni meni